Ο αρχηγός των Κούρδων για την κατάπαυση του πυρός: Οι Τούρκοι την παραβιάζουν – ΒΙΝΤΕΟ

Από την εμπόλεμη Βόρεια Συρία ο πολιτικός ηγέτης των Κούρδων της Ροζάβα βρέθηκε για λίγα 24ωρα στην Αθήνα. Σε κτήριο υπό αστυνομική παρουσία μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Κρατημένο για την κατάσταση στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

«Οι Τούρκοι ποτέ δεν σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός και συνεχίζονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών μισθοφόρων. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε. Προσπαθούμε, ειδικά στην Ταλ Ταμρ και την Άιν Ίσα, για να ελέγξουν τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Μ4», είπε ο πρόεδρος της Κουρδικής Πολιτοφυλακής.

Σε ερώτηση αν οι Κούρδοι μπορούν να αντέξουν μόνοι τους αυτή την τουρκική στρατιωτική πίεση ο Σαχούζ Χασάν απαντά: «Η κατάσταση έχει αλλάξει πολιτικά και πολλοί φίλοι των Κούρδων στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει σε αυτό. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ισορροπία σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό θα βοηθήσει για να βρεθεί μία λύση. Εμείς έχουμε δυνάμεις και επειδή πολεμούμε για την ύπαρξή μας μπορούμε να αντισταθούμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε, αλλά πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική».

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Πολιτοφυλακής κατηγορεί την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί σε διεθνή δικαστήρια. «Σε αυτόν τον πόλεμο έγιναν πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε δύο μάρτυρες από τις ρωσο – τουρικές περιπόλους που γίνονται στην περιοχή επειδή ο λαός μας αντιδρά. Ένας στην Κερκιλακί και ένας στο Κομπάνι», ανέφερε ο Σαχούζ Χασάν.

Για τη συνάντηση Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να ζητά και την έκδοση του Κούρδου στρατιωτικού ηγέτη, Μαζλούμ Αμπντί δηλώνει ότι ο Ερντογάν δεν δικαιούται να έχει απαιτήσεις. «Και μόνο μία τέτοια απαίτηση από μόνη της είναι πρόβλημα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι οι δυνάμεις που έχουν πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας και είναι μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητούν εξηγήσεις από την Τουρκία γιατί οι δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται είναι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και την Αλ Κάιντα και όχι το αντίθετο. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Μαζλούμ Αμπντί και τι έχει προσφέρει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Σαχούζ Χασάν.

Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας ζητούν την παρουσία διεθνών δυνάμεων στα τουρκοσυριακά σύνορα, ώστε – όπως λένε – να επιστρέψουν στις εστίες τους, οι περίπου 300.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της τουρκικής εισβολής, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Ρωσία.Πηγή: skai.grΔείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ