• Θρίλερ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία - Αντιδρά η Γαλλία

  1:59 μμ, Τρίτη 15 Οκτ 2019 1:59 μμ, Τρίτη 15 Οκτ 2019

  Ένα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

  Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εμποδίζουν την έναρξη των επίσημων συζητήσεων, και ζητούν μια μεταρρύθμιση της διαδικασίας, η οποία κρίνεται «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», όπως δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, κατά την άφιξή της στο Λουξεμβούργο, όπου πρόκειται να συνεδριάσουν οι ομόλογοί της στην ΕΕ.

  Η ίδια διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας ότι η Γαλλία πρόκειται να ασκήσει βέτο. «Δεν είμαστε σε θέση βέτο», ανέφερε και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αντίθεση της Γαλλίας στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, όμως οφείλουμε να κάνουμε τα πράγματα με αξιόπιστο τρόπο».

  Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών και η άρνηση να διαχωρισθούν οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας μπλοκάρει και τις δύο χώρες, επειδή κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, θεωρούν πως η Αλβανία δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για ένταξη.

  «Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ψηφίσθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή», επέμεινε η ντε Μονσαλέν.

  Η Γαλλία θεωρεί εξάλλου πως «η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το ατελείωτο σίριαλ των κεφαλαίων είναι απογοητευτική, δεν απαντά στις προσδοκίες των πολιτών και, γι' αυτούς τους λόγους, πρέπει να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε.

  Στη γαλλική κυβέρνηση δεν αρέσει το γεγονός ότι καταγγέλλεται ως η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποί της.

  Σημειώνεται πως στις 3 Οκτωβρίου, με επιστολή τους, οι ηγέτες των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή) έκαναν έκκληση υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι τα Τίρανα και τα Σκόπια έκαναν «αυτά που τους ζητήσαμε να κάνουν» καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

  Ωστόσο, η Γαλλία φαίνεται πως βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, σύμφωνα με διπλωμάτες της χώρας. Νωρίτερα, σήμερα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλέστηκε δύο Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν γνωστό ότι σχεδιάζουν να ασκήσουν βέτο στην έναρξη των επίσημων συνομιλιών για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα επέφερε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα