Ένοπλοι στη Νιγηρία απήγαγαν έξι μαθήτριες και δύο καθηγητές και ζητούν λύτρα

Οι απαγωγείς έξι μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών στη βόρεια Νιγηρία ζήτησαν λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους που κρατούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας Καντούνα, ο Νάσιρ Άχμαντ Ελ Ρουφάι.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στον κοιτώνα του λυκείου Ενγκρέιβερς Ακάντεμι και άρπαξαν τις έξι μαθήτριες και τους δύο καθηγητές. “Ζήτησαν χρήματα (…) Αυτό κάνουν πάντα”, είπε ο κυβερνήτης προσθέτοντας ότι “είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις” για την απελευθέρωση των οκτώ ομήρων.

“Σήμερα το πρωί οι απαγωγείς ήρθαν σε επαφή με τις οικογένειες. Συγκεντρώσαμε όλους μαζί τους γονείς των μαθητριών και τους συγγενείς των εκπαιδευτικών ώστε να υπάρχει μόνο μία γραμμή επικοινωνίας” κάτι που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο κυβερνήτης. Ο Ελ Ρουφάι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων.

Ο κυβερνήτης είπε ότι το συγκεκριμένο σχολείο μπήκε στο στόχαστρο των ενόπλων επειδή “βρίσκεται στη μέση του πουθενά”.

Οι απαγωγές για λύτρα είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε γύρω στο 2000 από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Νιγηρίας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει πολύ συχνό στη βόρεια Νιγηρία, κυρίως στις Πολιτείες Ζαμφάρα και Καντούνα. Οι δράστες επωφελούνται από το γεγονός ότι στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και έτσι κλέβουν ζώα, καταστρέφουν χωριά, στήνουν ενέδρες και διαπράττουν απαγωγές. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο ώστε ορισμένοι δρόμοι πλέον είναι αδιάβατοι ή πολύ επικίνδυνοι, όπως ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Αμπούτζα, με την πόλη Καντούνα. Ο δρόμος αυτός περνά κοντά από το σχολείο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Η Ενγκρέιβερς Ακάντεμι ήταν έρημη σήμερα, αν εξαιρέσει κανείς τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Η μητέρα μιας από τις απαχθείσες μαθήτριες είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπόρεσε να μιλήσει για λίγο με την κόρη της. “Έκλαιγε και ακουγόταν τρομαγμένη. Οι απαγωγείς τις ρώτησαν αν κάποια τους ήξερε απ’ έξω το τηλέφωνο των γονιών τους. Μόνο η κόρη μου το ήξερε και της επέτρεψαν να μου τηλεφωνήσει για να με ενημερώσει. Ανησυχούμε πολύ”, είπε η γυναίκα.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ