• Βίντεο από την έντονη στιχομυθία Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη - Ολόκληρος ο διάλογος

  6:01 μμ, Τρίτη 24 Σεπ 2019 6:01 μμ, Τρίτη 24 Σεπ 2019

  Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν τις τελευταίες ώρες στην πολιτική επικαιρότητα είναι η στιχομυθία μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη

  Η άτυπη αυτή συνάντηση έλαβε χώρα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή.

  Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

  Ακολουθεί το βίντεο και αυτούσιος ο διάλογος των δυο Υπουργών Εξωτερικών:

  Χριστοδουλίδης: Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς;

  Τσαβούσογλου: Γιατί όχι;

  Χριστοδουλίδης: Γιατί χρειάζεται πριν η άτυπη πολυμερής;

  Tσαβούσογλου: Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε.

  Χριστοδουλίδης: Μα γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε.

  Τσαβούσογλου: Τι (λύση); Δυο κράτη;

  Χριστοδουλίδης: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία

  Τσαβούσογλου: Την τελευταία φορά, ενώπιον σου ο πρόεδρος (Αναστασιάδης) ..έχω εδώ τα πρακτικά..μίλησε για συνομοσπονδία

  Χριστοδουλίδης: Όχι. Όχι (x8). Έχουμε και εμείς πρακτικά..Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;

  Tσαβούσογλου: Έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, του Κραν Μοντανά. και απέτυχαν… Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία.

  Χριστοδουλίδης: Σε αυτό συμφωνούμε.

  Τσαβούσογλου: Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα..

  Χριστοδουλίδης: Συμφωνούμε με προσανατολισμένη σε αποτελέσματα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά είμαστε τόσο κοντά.

  Τσαβούσγλου: Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία. Ομοσπονδία..

  Χριστοδουλίδης: Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση. Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία..

  Τσαβούσγλου: Ας καθίσουμε λοιπόν ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση.Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών.

  Πηγή: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα