Yeni safak: Το Ορούτς Ρέις φόβισε τους Έλληνες – Μετά το γεωτρύπανο Γιαβούζ φεύγει και ο Πορθητής από την Κύπρο

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni safak σε δημοσίευμα της με τίτλο “Ο φόβος της Κρήτης” αναφέρει ότι το Ορούτς Ρέις που έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης φόβισε τους Έλληνες.

Η Yeni safak προαναγγέλλει ότι μετά το γεωτρύπανο Γιαβούζ από την Κύπρο φεύγει και ο Πορθητής, που θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι και από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας έτσι από την Κύπρο. Το Γιαβούζ που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το Barbaros έχει διεξάγει έρευνες.

Η Yeni safak σημειώνει ότι την ώρα που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προς τα πού θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

“Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης”, γράφει η τουρκική εφημερίδα σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως “λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “το ερευνητικό πλοίο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου της Άγκυρας Bilim-2, το οποίο διεξάγει έρευνες στην περιοχή, έλαβε επίσης αυστηρή σήμανση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που ο ελληνικός Τύπος διατηρεί εδώ και αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα το θέμα των προετοιμασιών της Τουρκίας για έρευνες στις ‘λεγόμενες’ ελληνικές θαλάσσιες περιοχές. Στον ελληνικό Τύπο γίνονται επικίνδυνες εκκλήσεις, ακόμη και για επέμβαση στα τουρκικά ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα”.

Η Yeni safak αναφέρει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τις έρευνές της, παρακολουθώντας στενά τη δημιουργία τετελεσμένων που επιδιώκει ο άξονας Ε/Κ και Ελλάδας και σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτής της επαγρύπνησης αναμένεται να προβεί και σε άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς νέου ερευνητικού πλοίου και γεωτρύπανου.

Πηγή πληροφοριών: Philenews, sigmalive.com

Πηγή ΦΩΤΟ: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ