Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου στον Realfm 97,8: Οι τουρκικές προκλήσεις είναι αφόρητες – Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης

“Είναι αυτονόητο ότι τα θέματα που αφορούν στον φυσικό πλούτο και τη διαχείρισή του δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Γιώργο Ψάλτη.

“Η διαπραγμάτευση είχε οδηγηθεί σε πολύ προχωρημένο στάδιο στη διάσκεψη που έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη και στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά το 2017. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι μιλούσαν για μία στρατηγική συμφωνία που θα έσπρωχνε τα πράγματα στην τελική ευθεία για λύση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου και σημείωσε:

“Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης. Είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους, σήμερα βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αύριο ενδεχομένως της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να περάσουμε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, την οποία έδειξε τόσο καιρό η Τουρκία μάλλον να προσπαθεί να αποφύγει”.

Σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ο κ. Προδρόμου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει την ερμηνεία ότι όλη αυτή η αναμόχλευση και η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία έχει σαν στόχο όχι μόνο τον φυσικό πλούτο, αλλά και να προϊδεάσει για την ανατροπή της λύσης του Κυπριακού, να δημιουργήσει έδαφος για να μην γίνεται πια συζήτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών… Η δική μας επιλογή είναι η διπλωματική και η ειρηνική επίλυση των θεμάτων που δημιουργεί η Τουρκία. Ναι μεν η Τουρκία κάνει αυτούς τους σχεδιασμούς και ενδεχομένως θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει οφέλη, από την άλλη όμως έχει πάρει και καθαρά το μήνυμα ότι χωρίς συζήτηση, χωρίς σεβασμό του Δικαίου, χωρίς λογική συνεργασίας η Τουρκία έχει μείνει απ’ έξω. Το φυσικό αέριο και η ενέργεια δεν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά είναι όλη η περιοχή στην οποία επιβάλλεται μία συνεργασία στα κράτη, είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει να κερδίσει εάν εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς και την αυθαιρεσία… Στην περίπτωση της Κύπρου το μήνυμα είναι απλό και πολιτικό ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού”.

“Θα πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι αφόρητες οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς αλλά ταυτόχρονα προβάλουμε και την ετοιμότητα να κάνουμε διάλογο, να κάνουμε διαπραγμάτευση και θα πρέπει να φανεί αυτές τις ημέρες εάν όντως η Τουρκία θα συνεχίσει, που τότε δυστυχώς δεν θα ευνοήσει την οδό του διαλόγου και την οδό που μας δίνει ο κ. Γκουτέρες και αναλόγως θα πρέπει να πράξουμε”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ