Στο προσκήνιο ξανά το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Σενάρια με πρώτο αυτό των πρόωρων εκλογών αναβιώνουν μετά την επαναληπτική εκλογή στην Ουαλία. Σενάριο που μάλλον ευνοεί τον Μπόρις Τζόνσον και γι’ αυτό αναμένεται να το προωθήσει.

Με συνασπισμένα τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επικράτησαν στην αναπληρωματική εκλογή στον Μπρέκον της Νότιας Ουαλίας. Η υποψήφιά τους ανέτρεψε την πλειοψηφία 8.000 ψήφων που είχαν οι Τόρις από τις εκλογές του 2017, μειώνοντας την πλειοψηφία της Κυβέρνησης σε μία μόλις έδρες. Με αυτή τη εξέλιξη η Κυβέρνηση είναι ακόμη περισσότερο όμηρος των απρόβλεπτων Ιρλανδών Προτεσταντών του DUP οι οποίοι με τους 10 βουλευτές τους στηρίζουν την Κυβέρνηση. Η επιτυχία της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στο Μπρέκον θεωρείται βέβαιο πως θα επαναφέρει θέμα πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο κυβερνών κόμμα σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον είναι να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, όσο είναι νωπή η ανάδειξή του στην Πρωθυπουργία. Η εκλογή του από μόλις 90.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, δίχως την σύννομη απόφαση του εκλογικού σώματος αποτελεί ύβρη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι εθνικές εκλογές είναι η μόνη διέξοδος νομιμοποίησης της νέας Κυβέρνησης. Ειδικά δε αυτή τη στιγμή που εκκρεμεί το ζήτημα του Brexit, το οποίο έχει βαλτώσει τους τελευταίους δύο μήνες.

Η συνέχεια για το Brexit

Μια νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές, που είναι πιθανή λόγω της δεινής θέσης και της αμφισβήτησης ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα κλείσει δια παντός και τα στόματα των ταλιμπάν brexiteers που ακόμα και με απάλειψη του backstop, της ασφάλειας δηλαδή των ανοιχτών συνόρων, θα ανακαλύψουν άλλα αγκάθια στην συμφωνία της Τερέζα Μέι για να αντιπολιτευτούν. Παρά τον διορισμό του Αρχηγού τους, Τζέικομπ Ρις Μογκ, σε κυβερνητική θέση, οι εχθροί της Ευρώπης έχουν αποδείξει πως δεν διστάζουν μπρος σε τίποτα.Πηγή: dw.de

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ