Πέρασαν τα μέτρα για την Τουρκία – Καθυστερεί η έκδοσή τους λόγω της επετείου του πραξικοπήματος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Χωρίς αλλαγές πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper το κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία και υιοθετήθηκε ως “σημείο Α” από τους Υπουργούς Εξωτερικών.

Στη συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις “τρέχουσες υποθέσεις” στην ατζέντα των Υπουργών, η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε μια εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φινλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας. Σημειωτέον ότι ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας που υποστήριξε Ελλάδα και Κύπρο θα γίνει και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική στην επόμενη Κομισιόν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης εισηγήθηκε στα Κράτη Μέλη να καθυστερήσουν ως αύριο την επίσημη δημοσίευση του σχετικού κειμένου από τις υπηρεσίες του Συμβουλίου για να μην συμπέσει με τις εκδηλώσεις για την 3η επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η πρόταση αυτή απερρίφθη έντονα από την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης της Ελλάδας Ανδρέας Παπασταύρου, υποστήριξε τον ομόλογό του της Κύπρου Ν. Αιμιλίου στην απόρριψη της πρότασης σημειώνοντας ότι “εμείς μεν σεβόμαστε τις ευαισθησίες της φίλης και γείτονος χώρας, αλλά η φίλη και γείτονας δεν σέβεται τις δικές μας και συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της στη Μεσόγειο και εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους”.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε σήμερα το πρωί τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός είχε με τον ομόλογό του της Ελληνικής Δημοκρατίας την πρώτη επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ