DW: Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της Μέρκελ

«Η καγκελάριος είναι καλά» και θα ταξιδέψει σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών των κόσμου (G20), διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Κατά αυτό τον τρόπο επεδίωξε να αμβλύνει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου.

Σε τι οφείλεται το τρέμουλο;

Το πρωί της Πέμπτης κατά την τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπτρεχτ στο προεδρικό ανάκτορο, η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της, ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο «σταύρωσε» τα χέρια της μπροστά επάνω στο σώμα. Το τρέμουλο διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Βέβαια μισή ώρα αργότερα στη Bουλή, κατά την ορκωμοσία της κ. Λάμπρεχτ, η Άγκελα Μέρκελ δεν έδειχνε καμία αδιαθεσία.

Παρόμοιο επεισόδιο παρουσιάστηκε πριν από 9 ημέρες κατά την υποδοχή του νέου ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία. Τότε η Άγκελα Μέρκελ απέδωσε το τρέμουλο σε αφυδάτωση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε πιεί αρκετό νερό. Ειδικοί πάντως θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας. Μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν όμως τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια.

«Εφόσον το επιτρέψει η υγεία»

Για την καγκελάριο όπως και για κάθε πολιτικό ισχύει η αρχή ότι όταν μια πάθηση γίνεται εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άλλωστε η ίδια η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει όταν ανακοίνωνε το Νοέμβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητα της για καγκελάριος πως αν εκλεγεί θα ασκήσει το αξίωμα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ