Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Μεξικού-ΗΠΑ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η εθνοφρουρά του Μεξικού θα αρχίσει να αναπτύσσεται τη Δευτέρα στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κατευθύνονται στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον μετά την αναγγελία της διμερούς συμφωνίας με την οποία αποφεύχθηκε το ξέσπασμα διμερούς εμπορικού πολέμου, ο Εμπράρδ διαβεβαίωσε ότι το κείμενο δεν προβλέπει — όπως απαιτούσε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και ότι οι αιτούντες άσυλο από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα επαναπροωθούνται στη Γουατεμάλα.

Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως «ασφαλής τρίτη χώρα».

Πάντως, το Μεξικό θα λάβει «μέτρα χωρίς προηγούμενο» για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, κατά την κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων.

Οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους, αναφέρεται στη συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή του να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του από τη Δευτέρα, τονίζοντας πως το μέτρο «αναστέλλεται επ’ αόριστον».

Ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του δήλωσε «ικανοποιημένος» που αποφεύχθηκε η επιβολή των δασμών.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ