Τραμπ: Καταλήξαμε σε συμφωνία με το Μεξικό για το μεταναστευτικό – Αναστέλλονται οι δασμοί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, που προβλέπει ότι οι μεξικανικές αρχές θα λάβουν «σθεναρά» μέτρα για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, και ως εκ τούτου η επιβολή δασμών σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγει η χώρα του αναστέλλεται επ’ αόριστον.

Η συνοριοφυλακή και η αστυνομία των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση 132.000 ανθρώπους που πέρασαν από τη μεξικανική επικράτεια στην αμερικανική τον Μάιο, αριθμό που είναι ο υψηλότερος σε μηνιαία βάση από το 2006. Ο Τραμπ, ο οποίος μαίνεται εναντίον αυτής που χαρακτηρίζει «εισβολή», απειλούσε να κηρύξει εμπορικό πόλεμο εάν η κυβέρνηση του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα.

Το Μεξικό έδειξε διαλλακτική στάση και έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μαρσέλο Εμπράρδ να ανακοινώνει την ανάπτυξη 6.000 στρατιωτικών στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας. Ωστόσο η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ επέμενε ότι θέλει να αναζητηθούν παράλληλα πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, ιδίως μέσω της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ