ΔΝΤ: Απώλειες φορολογικών εσόδων 1 τρισ. δολαρίων ετησίως λόγω της διαφθοράς

Η διαφθορά κοστίζει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε φορολογικά έσοδα σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το Ταμείο αναφέρει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη και βελτιώνει τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

«Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εισοδήματος, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών», αναφέρεται στην έκθεση.

«Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, μια χώρα που βρίσκεται στο κορυφαίο 25% σε όρους ελέγχου της διαφθοράς συγκεντρώνει κατά μέσο όρο περισσότερα έσοδα που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ απ’ ό,τι μια χώρα που κατατάσσεται στο κατώτερο 25%. Το χάσμα στη συγκέντρωση εσόδων είναι 2,75% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και 4% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελεύθερο Τύπο ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών», λέει ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

«Και όταν έχουμε αυτά τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχυρότερο».

Μεταξύ των συστάσεων για τον περιορισμό της διαφθοράς, το ΔΝΤ ζητεί να γίνουν επαγγελματικές οι δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων να γίνονται οι προσλήψεις βάσει προσόντων, ενώ επικαλείται επίσης την ανάγκη για απλούς φορολογικούς κανόνες και επιχειρηματικούς κώδικες.

Στην έκθεση γίνεται επίσης σύσταση να υιοθετηθεί τεχνολογία που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Για παράδειγμα, το να δίνονται οι προμήθειες online αποτελεί ένα γρήγορο και ανέξοδο κομμάτι οποιουδήποτε παζλ κατά της διαφθοράς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ