Ανακαλύφθηκε στην Τανζανία νέο είδος Τιτανόσαυρου

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη νοτιοδυτική Τανζανία το απολίθωμα ενός φυτοφάγου δεινόσαυρου με μακρύ λαιμό και ουρά, ο οποίος υπήρξε ένα πρώιμο και σχετικά μικρόσωμο μέλος της οικογένειας των Τιτανόσαυρων.

Το όνομα αυτού, Mnyamawamtuka moyowamkia, το οποίο έλαβε από τους ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Οχάιο Πάτρικ Ο’Κόνορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One».

Το όνομα στη γλώσσα σουαχίλι σημαίνει «ζώο του Μτούκα με ουρά σε σχήμα καρδιάς», επειδή τα οστά της ουράς του έχουν ένα ασυνήθιστο σχήμα καρδιάς.

Το συγκεκριμένο είδος έφτανε σε μήκος τα οκτώ μέτρα, ζύγισε έναν τόνο και έζησε πριν από 100 έως 110 εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψή του θεωρείται σημαντική, καθώς δίνει στους παλαιοντολόγους την ευκαιρία να εξετάσουν την πορεία της εξέλιξης των Τιτανόσαυρων στη διάρκεια του Μεσοζωϊκού αιώνα. Οι Τιτανόσαυροι, ήταν η πιο εξαπλωμένη ομάδα σαυρόποδων δεινοσαύρων. Εμφανίστηκαν πριν από περίπου 125 εκατ. χρόνια και ορισμένοι από αυτούς εξελίχτηκαν σε εντυπωσιακό μέγεθος, όπως ο Παταγοτιτάνας και ο Αργεντινόσαυρος οι οποίοι ξεπερνούσαν τα 30 μέτρα σε μήκος και τους 60 τόνους σε βάρος.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 60 είδη της οικογένειας των Τιτανόσαυρων. Το νέο τανζανικό απολίθωμα, που ανακαλύφθηκε σε μια απόκρημνη πλαγιά πάνω από την όχθη του ποταμού Μτούκα, είναι καλά διατηρημένο για τα δεδομένα της παλαιοντολογίας, αφού περιλαμβάνει περίπου το 45% του σκελετού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ