Προειδοποίηση Γιούνκερ: Το Λονδίνο είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το Brexit με ή χωρίς συμφωνία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμεύεται και είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής, ακόμα και χωρίς Συμφωνία με την ΕΕ, προειδοποίησαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, με κοινή τους δήλωση, Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ.

“Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τις ευθύνες της στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, με ή χωρίς συμφωνία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά και υπενθυμίζουν: “η Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) και η πολιτική δήλωση (για τη μελλοντική σχέση) έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει και έχουν συμφωνηθεί από τους 27 ηγέτες των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”, αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός.

“Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ΣΑ είναι η καλύτερη και μόνη δυνατή συμφωνία. Δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση”, ξεκαθαρίζουν για μια ακόμη φορά.

“Το backstop αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ΣΑ. Αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα ασφαλείας, είναι απαραίτητη νομική εγγύηση για την προστασία της ειρήνης και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας, προστατεύοντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας μας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης”, αναφέρουν Γιούνκερ και Βαράντκαρ.

“Η ΣΑ, συμπεριλαμβανομένου και του backstop, είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός, ο οποίος αποτελεί καλό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας”, υπενθυμίζουν.

“Το σύστημα ασφαλείας δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό. Τα σύνορα της Ιρλανδίας είναι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αγορά της αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς. Θα παραμείνουμε ενωμένοι σε αυτό το θέμα”, προειδοποιούν το ΗΒ.

“|Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συμφωνία για την τακτική απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα εντατικοποιήσουμε επίσης την προετοιμασία μας για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία”, αναφέρουν.

“Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν προγράμματα που παρέχουν υποστήριξη για τη διασυνοριακή ειρήνη και συμφιλίωση στις παραμεθόριες κομητείες της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας”, η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιρλανδία στην εξεύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ιρλανδία και οι Ιρλανδοί πολίτες και για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστούμε στενά για τις επόμενες εβδομάδες”, ανακοίνωσαν ο Λ.Βαράντκαρ και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ