Μπλόκο στο σχέδιο του Μαδούρο να μεταφέρει χρυσό εκτός της Βενεζουέλας

Το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο ανέστειλε το σχέδιο για μεταφορά 20 τόνων χρυσού εκτός της Βενεζουέλας, καθώς η αυξανόμενη διεθνής πίεση για απομόνωση των περιουσιακών της στοιχείων ανησύχησε όσους χειρίζονταν την αποστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Οι ράβδοι χρυσού, αξίας περίπου 850 εκατ. δολαρίων, είχαν ζυγισθεί και τηρηθεί ξεχωριστά στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να μεταφερθούν, αλλά αυτό δεν θα γίνει σύντομα, δήλωσε η πηγή. Η τράπεζα μετατράπηκε ξαφνικά σε μικρόκοσμο της κρίσης: Ορισμένα στελέχη της, φοβούμενα τις αμερικανικές κυρώσεις και καταπτοημένα από την οικονομική κατάρρευση, άρχισαν να μην υπακούουν στις εντολές, με αποτέλεσμα την εκδίωξή τους από ανώτατους αξιωματούχους της τράπεζας που είναι πιστοί στον Μαδούρο.

Το μπλόκο στην μεταφορά του χρυσού σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την απόρριψη από την Τράπεζα της Αγγλίας του αιτήματος του Μαδούρο για απόσυρση χρυσού, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, που φυλάσσεται σε αυτή.

Αν και ο προορισμός του χρυσού και η φύση των συναλλαγών δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα, δεν είναι συνηθισμένο για μία χώρα να μεταφέρει τόσα μεγάλες ποσότητες.

Οι ΗΠΑ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι «τα οφέλη των πόρων της Βενεζουέλας δεν θα εξανεμισθούν από τον Μαδούρο και τους δικούς του», έγραψε σε tweet του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ