Τηλεφωνική επικοινωνία της Τερέζα Μέι με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους της για τις διαβουλεύσεις που έχει με την αντιπολίτευση, με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit.

“Συζήτησα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τα επόμενα βήματα εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου” σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή”, είπε εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη λακωνική ανακοίνωσή της σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε ότι είχε και αυτός τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διεμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να “διορθωθεί” η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι “πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου”, είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. “Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, τόνισε.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. “Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίου απέχει μόλις 10 εβδομάδες”, υπογράμμισε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ