Μέρκελ: Το προσφυγικό μας αφορά όλους και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της

Η καγκελάριος Άγκελα Μερκελ τόνισε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ότι «Το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Η ομοσπονδιακή Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε στην Ελλάδα στήριξη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατά τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών στην Αθήνα γράφει η FAZ και προσθέτει: «Το ζήτημα των προσφύγων είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η Γερμανία καθιστά διαρκώς σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της», δήλωσε η Mέρκελ την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Γερμανία στηρίζει διαρκώς μια κοινή προσφυγική πολιτική και πολιτική ασύλου στην ΕΕ, «στην οποία, ο καθένας πρέπει να παράσχει τη δική του συμβολή», είπε η Mερκελ.

Στα ελληνικά νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω βρίσκονται περίπου 14.000 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία της Αθήνας. Ειδικά, στη Λέσβο και τη Σάμο, κυριαρχούν μη αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Θα αποφεύγονταν, εάν οι ελληνικές αρχές ασύλου υλοποιούσαν το ρόλο τους, όπως προβλέπει η «Συμφωνία για το Προσφυγικό» που αποφασίστηκε το 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, και διέθεταν επαρκές προσωπικό για να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε το γεγονός ότι η Mέρκελ στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης έδειξε «πολύ μεγάλο θάρρος» και απέδειξε το ρόλο της ως ευρωπαία ηγέτιδα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε το αίτημα της Αθήνας για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων για τα χρόνια της Κατοχής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποσό που ανέρχεται τουλάχιστον σε 289 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση πρώτα από την Ιταλία του Μουσολίνι τον Οκτώβριο του 1940 και έξι μήνες αργότερα, όταν τα στρατεύματά της ήταν έτοιμα να υποχωρήσουν, από τη Γερμανία του Χίτλερ και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια βρέθηκε υπό την Κατοχή των τριών χωρών. Επιπλέον, εξαιτίας ναυτικού αποκλεισμού από τους Βρετανούς, το χειμώνα του 1940-41 ακολούθησε μεγάλος λιμός, κυρίως στην Αθήνα, με θύματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Περισσότερα θύματα προήλθαν από τις θηριωδίες της Βέρμαχτ και των SS. Αναφορικά με την παρουσίαση του Παυλόπουλου, η Μέρκελ δήλωσε: «Γνωρίζουμε πόσο πολύ υπέφερε η Ελλάδα την περίοδο του Ναζισμού». Ωστόσο, δεν αναγνώρισε το αίτημα για αποζημιώσεις. Έδωσε, όμως, έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Έμαθαν «να συνεργάζονται καλά, ακόμα και όταν εκπροσωπούσαν εντελώς διαφορετικές θέσεις όσον αφορά το περιεχόμενο» γράφει ακόμα η FAZ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ