Επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στον Παναμά – Εκνευρισμός στην Ουάσιγκτον για την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Παναμά στις αρχές του Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε η παναμαϊκή προεδρία την Πέμπτη, εξέλιξη που σηματοδοτεί την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, παρά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τα δύο Κράτη απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις πέρυσι, αφού ο Παναμάς διέκοψε τις σχέσεις του με την Ταϊβάν. Τον μιμήθηκαν κατόπιν η Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ, διακόπτοντας τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν προς όφελος της Κίνας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την επέκταση της επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή και τον Σεπτέμβριο, ανακάλεσε για διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον τους κορυφαίους διπλωμάτες των ΗΠΑ στις τρεις χώρες.

Η διένεξη έχει μετατρέψει την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής σε πεδίο μάχης για επιρροή μέσω ενδιαμέσων, για πρώτη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσει ερείσματα.

Ο Σι και ο πρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναμένεται να υπογράψουν περίπου 20 διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία, ιδίως αυτά του εμπορίου, της τεχνολογίας και των υποδομών κατά τη διάρκεια της «χωρίς προηγούμενο» επίσκεψης, τη 2α και 3η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της παναμαϊκής προεδρίας.

Οι κυβερνήσεις του Παναμά και της Κίνας άρχισαν διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο με στόχο τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, που ενδέχεται να μετατρέψει την κεντροαμερικανική χώρα σε κόμβο για τα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για τη Λατινική Αμερική.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ