Αίτημα αποφυλάκισης του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Αίτημα για την άμεση αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατέθεσε ο δικηγόρος του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού τουρκικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος HDP.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που ζητείται μ’ αυτή την απόφαση θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Μετά την απόφαση αυτή, κάθε δευτερόλεπτο που ο κ. Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος αποτελεί περιορισμό ελευθερίας», δήλωσε ο δικηγόρος Μαχσούνι Καραμάν, ενώ νωρίτερα το ΕΔΑΔ κάλεσε την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Επίσης, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την απόφαση του ΕΔΑΔ, σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι καθόλου υποχρεωτικές. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ’ αυτή την υπόθεση».

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είχε δηλώσει, νωρίτερα, πως έγκειται «στην τουρκική δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση» στην υπόθεση.

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ