The Telegraph: Ο Ντόμινικ Ράαμπ αξίωσε να δοθεί στο Λονδίνο το δικαίωμα να διαγράψει την όποια συμφωνία με την Ε.Ε. για τα σύνορα με την Ιρλανδία σε τρεις μήνες

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το Brexit, απαίτησε κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τον εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία μέσα σε τρεις μήνες, έγραψε η βρετανική συντηρητική εφημερίδα The Telegraph την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Ράαμπ πρόβαλε αυτή την αξίωση στον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Λονδίνο την περασμένη Τρίτη, αφήνοντάς τον «άναυδο».

Ωστόσο την αξίωση αυτή φέρεται να απέσυρε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργός προεδρίας της βρετανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δουβλίνο τρεις ημέρες αργότερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιρλανδία απαιτούν να υπάρξει μια διευθέτηση που θα εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθούν «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν επιλυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο του Ράαμπ, όταν ερωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν σχολιάζει όσα συζητιόνται σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ