Μέρκελ: Αυτή είναι η τελευταία θητεία μου – Δεν γεννήθηκα Καγκελάριος

Την πρόθεση της να εγκαταλείψει την καγκελαρία στο τέλος της θητείας της και να μην επιδιώξει την επανεκλογή της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό το τέλος της 13χρονης κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Στην ομιλία της κατά την συνεδρίαση της ηγεσίας της CDU, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι ”αυτή η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας”. “Στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Έσση.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι μετά το 2021 δεν θα διεκδικήσει οποιοδήποτε άλλο πολιτικό αξίωμα. «Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Δεν γεννήθηκα καγκελάριος και το ήξερα από την πρώτη στιγμή.Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και…δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αποφάσισα επίσης να επιτρέψω στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να προετοιμάσει την διαδοχή μου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι θα επιλέξει τον (ή την) διάδοχό της και εξήγησε ότι οι αποφάσεις της έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στους μελλοντικούς της στόχους.

«Η εικόνα της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη»

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή της έχει απολέσει την αξιοπιστία της. «Η εικόνα της είναι απαράδεκτη», είπε χαρακτηριστικά και ανέλαβε την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. «Μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γυρίσει σελίδα.Κάρενμπάουερ και Σπαν υποψήφιοι για την προεδρία του CDU

Η γενική γραμματέας της CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, που μεταδίδει το ΑΠΕ.

Και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του CDU, σύμφωνα με πηγές των Συντηρητικών, που μεταδίδει το Reuters.

Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι σήμερα δήλωνε ότι θεωρεί πως η προεδρία της CDU και η καγκελαρία είναι αλληλένδετες, πραγματοποιεί μία στροφή με κίνδυνο απώλεια αξιοπιστίας και κύρους. Ενεργώντας έτσι, ανοίγει τον δρόμο στον, ή στην, διάδοχό της.

Η καγκελάριος θα λάβει τον λόγο στις 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Η γερμανίδα καγκελάριος αγωνίζεται εδώ και μήνες για την διατήρηση του κυβερνητικού της συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά μετά τις εκλογικές ήττες της Βαυαρίας και της Εσσης, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται όλο και πιο εύθραυστη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εδώ και 13 χρόνια, αμφισβητείται όλο και περισσότερο τόσο στο εσωτερικό της παράταξής της όσο και απέναντι στην κοινή γνώμη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ