Η Κίνα στέλνει στο Διάστημα μία… τεχνητή Σελήνη

Μεγαλεπήβολα ενεργειακά σχέδια έχει η Κίνα η οποία προγραμματίζει να εκτοξεύσει στο Διάστημα έως το 2020 μια «τεχνητή Σελήνη», η οποία θα αντανακλά στη Γη το φως του Ηλίου στη διάρκεια της νύκτας και θα επιτρέψει να γίνουν οικονομίες στον φωτισμό.

Σύμφωνα με την China Daily, ο δορυφόρος αυτός, ο οποίος θα διαθέτει ανακλαστική επιφάνεια, θα αναλάβει να φωτίσει τη μεγάλη πόλη Τσενγκτού (νοτιοδυτική Κίνα) και θα πρέπει να είναι οκτώ φορές πιο φωτεινός από τη Σελήνη.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αυτό, στο Διάστημα θα σταλεί αρχικά ένα πρώτο δείγμα και, σε περίπτωση επιτυχίας, θα ακολουθήσουν άλλα τρία το 2022.

«Η πρώτη Σελήνη θα είναι κυρίως πειραματική, όμως οι τρεις που θα σταλούν το 2022 θα αποτελέσουν το αληθινό τελικό προϊόν. Θα έχουν μεγάλο δυναμικό σε όρους υπηρεσιών προς τον πληθυσμό και από εμπορική άποψη» σημειώνει.

Αντανακλώντας στη Γη το φως του Ηλίου, ο δορυφόρος, ο οποίος θα βρίσκεται σε ύψος 500 χλμ., θεωρείται ότι θα μπορέσει να υποκαταστήσει εν μέρει τους φανοστάτες. Θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομία ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίου γιουάν (150 εκατ. ευρώ) στο ηλεκτρικό ετησίως στην πόλη Τσενγκτού, αν καταφέρει να φωτίσει μια επιφάνεια 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πηγή του τεχνητού φωτός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται έπειτα από φυσικές καταστροφές, στέλνοντας τις ηλιακές ακτίνες στις πληγείσες περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί, υπογράμμισε ο επικεφαλής του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ