Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Σλοβάκος Σοσιαλιστής, Μάρος Σέφκοβιτς

Επίσημα έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σλοβάκος Ευρωπαίος Επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο 52χρονος διπλωμάτης καριέρας είναι ο πρώτος από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου μετά την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- που δηλώνει επίσημα υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ.

“Εννέα εθνικά κόμματα, που ανήκουν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, στην Ευρώπη μου προσέφεραν την υποστήριξή τους, όπως απαιτείται από τους εσωτερικούς μας κανονισμούς”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Σέφκοβιτς, που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήταν Επίτροπος και πριν συμμετάσχει στην ομάδα που συνέθεσε το 2014 ο Γιούνκερ, υπηρετώντας συνολικά σχεδόν 10 χρόνια στους κόλπους της Κομισιόν.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα θέσει αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι, όπως δήλωσε ο ίδιος προς τους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και η βούλησή του “να ενισχύσει το αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας” των Ευρωπαίων, όπως και το αίσθημα ότι “ανήκουν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σχέδιο”.

Προτεραιότητά του είναι εξάλλου να ενώσει τα ευρωπαϊκά κράτη από την ανατολή στη δύση και από τον βορρά στον νότο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ