Ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Κόφι Ανάν

Σε ηλικία 80 ετών κι έπειτα από σύντομη ασθένεια έφυγε από τη ζωή ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο ενός σπουδαίου διπλωμάτη που είχε βραβευθεί και με Νόμπελ Ειρήνης για το ανθρωπιστικό του έργο.

Tο Ποτάμι εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη – μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου Αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο. Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες.

“Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών”. αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

“Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε.

”Οραματιστή, με ανοικτό πνεύμα και αντίληψη των προκλήσεων”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου τον πρώην Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκτιμώντας ότι οι ”προτάσεις και οι ιδέες του παραμένουν επίκαιρες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε”.

“Ο Κόφι Ανάν υπήρξε οραματιστής, με ανοιχτό πνεύμα και αντίληψη των μελλοντικών προκλήσεων. Για αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άνοιξε τον ΟΗΕ και ευρύτερα τη διπλωματία σε συνέργειες με τους νέους, τους διανοούμενους, την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες”,αναφέρει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

“Σε αυτόν χρωστάμε την πρωτοβουλία για τους «Στόχους της Χιλιετίας», που εστίασαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας παγκοσμίως, με σημαντικότατα αποτελέσματα ειδικότερα στη μείωση της φτώχειας.Οι «Στόχοι της Χιλιετίας» αποτέλεσαν τη βάση για ένα επόμενο σημαντικότατο βήμα της διεθνούς κοινότητας, τη Συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG Sustainable Development Goals) και την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής”, πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ”συνεργάστηκα στενά μαζί του, ειδικότερα όταν η Ελλάδα είχε αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. Θυμάμαι καλά το θάρρος του να ορθώσει το ανάστημά του σε κρίσιμες στιγμές για τη διεθνή κοινότητα, όπως όταν δεν δίστασε να καταδικάσει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, που έγινε χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη φιλοσοφία του, όπως και στην άσκηση των καθηκόντων του, πρωτεύουσα θέση είχε ο διάλογος και η συνεργασία, ως μέσο επίλυσης των διαφορών και των συγκρούσεων. Πίστευε βαθιά πως, όταν δίνεις χώρο στους ανθρώπους να συνεργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις ακόμη και τις πιο σκληρές συγκρούσεις”, τονίζοντας ότι ”στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστός, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μπορεί οι προσπάθειες αυτές να μην τελεσφόρησαν, αλλά η επίλυσή του, μετά από δεκαετίες πρωτοβουλιών, έφτασε πολύ κοντά. Το έργο του βέβαια, είναι πολύ ευρύτερο”.

“Μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα από ειδικές αποστολές και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν, εργάστηκε για έναν κόσμο πιο ειρηνικό και δίκαιο. Την τελευταία περίοδο της ζωής του είχε ξεκινήσει μια καθοριστική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας παγκοσμίως. Πρωτοβουλία επίκαιρη στην εποχή μας, όπου η Δημοκρατία βάλλεται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αυταρχικές προσωπικότητες αλλά και το μανιπουλάρισμα της νέας τεχνολογίας, όπως των social media. Επίκεντρό του ήταν και η Αφρική, όπου ήθελε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

“Πολλές από τις προτάσεις και τις ιδέες του για ένα ισόρροπο και λειτουργικό παγκόσμιο σύστημα παραμένουν επίκαιρες. Οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε”, καταλήξει η ανακοίνωση. Ο θάνατος του Κόφι Ανάν προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε σημαντική διεθνής προσωπικότητα και εργάστηκε με πάθος για την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στα Κράτη και Έθνη, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ