Φρένο στα κυβερνητικά σχέδια για το προσφυγικό από τον Αυστριακό πρόεδρο

Απορρίπτει τα κυβερνητικά σχέδια του Σεμπάστιαν Κουρτς όσον αφορά στο θέμα του ασύλου, ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν καθώς τάσσεται ενάντια σε μία σκληρότερη πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης, την οποία παρουσίασε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιτρέπεται, δηλαδή, η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνον σε έδαφος εκτός ΕΕ, ο Αυστριακός πρόεδρος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich επεσήμανε ότι “όποιος απειλείται με διωγμό, έχει το δικαίωμα να ζητεί προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες”.

Επιπλέον, σημείωσε ότι υποστηρίζει αναμφίβολα την επαναφορά του ασύλου στις πρεσβείες, “ωστόσο, εάν κάποιος έλθει στη χώρα μας και ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο”.

Στη συνέντευξή του, επίσης, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν απορρίπτει κατηγορηματικά μία ποινικοποίηση για διασώστες στη Μεσόγειο, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι “όταν κάποιος διασώζει ένα παιδί που έπεσε στον Δούναβη και κινδυνεύει να πνιγεί, τον τιμούμε, και δικαιολογημένα, ως έναν σωτήρα ανθρώπινης ζωής. Όταν ο ίδιος άνθρωπος διασώζει ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί στη Μεσόγειο, είναι ακριβώς το ίδιο, ένας σωτήρας ανθρώπινης ζωής και δεν επιτρέπεται να σύρεται στα δικαστήρια”.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική του αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Γερμανία κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, σημειώνοντας πως, κατά την γνώμη του, “θα είναι ίσως πιο εύκολο να βρεθεί μία λύση (στο προσφυγικό-μεταναστευτικό), όταν θα έχουν πλέον περάσει οι εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας”.

Ο ίδιος δεν είχε παραλείψει να ασκήσει έμμεση κριτική και στην πρόσφατη μεγάλη άσκηση συνοριακής προστασίας που διοργάνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στο Σπίλφελντ, στα σύνορα της Αυστρίας με την Σλοβενία, παρατηρώντας πως για τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να υπάρχει “συνεννόηση, προετοιμασία και εξήγηση”, και αυτό “εάν βέβαια αυτές οι ενέργειες γενικά, είναι καν απαραίτητες”.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ