Αυστραλέζα δικαιώθηκε από δικαστήριο της Βουλγαρίας – Μπορεί πλέον να εγκατασταθεί μόνιμα με τη σύζυγό της στη χώρα

Το διοικητικό δικαστήριο της Σόφιας έκρινε ότι μια γυναίκα από την Αυστραλία, παντρεμένη με μια Γαλλίδα, έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί μόνιμα με τη σύζυγό της στη Βουλγαρία, μολονότι η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και αρχικά είχε αρνηθεί να της χορηγήσει άδεια διαμονής.

Παρότι η Γαλλίδα σύζυγός της ζει μόνιμα στη Βουλγαρία, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε αρνηθεί να δώσει άδεια διαμονής στην Αυστραλέζα Κριστίνα Πάλμα. Όμως, η απόφαση του Βουλγαρικού δικαστηρίου δικαίωσε την Κριστίνα Πάλμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται ουσιαστικά για μια από τις πρώτες εφαρμογές της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που τον Ιούνιο αποφάνθηκε ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε οφείλουν να χορηγούν στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ετερόφυλων, όταν ο ένας από τους συζύγους –που είναι Ευρωπαίος πολίτης– ζητά άδεια παραμονής.

Στη Βουλγαρία δεν επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και η νομιμοποίησή τους προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τα εθνικιστικά κόμματα που συγκυβερνούν με τους συντηρητικούς.

Το 2017 η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για “προκαταλήψεις και διακρίσεις, κυρίως στον εργασιακό τομέα” σε βάρος των ομοφυλόφιλων στη Βουλγαρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ