Βέτο της Ιταλίας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό – Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τουσκ- Γιούνκερ

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όπως η άμυνα και το εμπόριο.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του real.gr στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, δεν κατονομάστηκε η χώρα που εξέφρασε διαφωνίες, με αποτέλεσμα να μην εγκριθούν τα συμπεράσματα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν, ενώ οι ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν στο δείπνο με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα που κράτησε επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα, ήταν η Ιταλία με σκοπό να πιέσει για βελτίωση των διατυπώσεων σε σχέση με το προσφυγικό.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tajani και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ καθώς και συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τα ψηφιακά και άλλα ζητήματα όπως η διεύρυνση, την πτήση MH-17 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ.

“Δεδομένου ότι ένα μέλος διαφώνησε του σχετικά με το σύνολο των συμπερασμάτων, δεν έχουν συμφωνηθεί συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο”, διευκρινίζει. “Για το λόγο αυτό, η δημοσιογραφική διάσκεψη από τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ (τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ) ακυρώθηκε και θα διεξαχθεί αύριο (Παρασκευή) μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ευρώ”, καταλήγει ο Πρέμπεν Άαμμαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ