Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Η ιαπωνική διπλωματία καταβάλλει προσπάθειες για να κλειστεί μια συνάντηση μεταξύ του Iάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν υποστηρίζει η εφημερίδα της χώρας Yomiuri.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι των δύο κρατών επικοινώνησαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και διαπραγματεύθηκαν μια ενδεχόμενη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας-Βόρειας Κορέας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι το Τόκιο είναι διατεθειμένο να επωμιστεί ένα μέρος του κόστους της διαδικασίας για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά μόνο αφού ξαναρχίσουν οι επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο Άμπε έχει δεσμευθεί να επιλύσει το ζήτημα των Ιαπώνων που είχαν απαχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας και επιμένει ότι το Τόκιο δεν θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ προτού το ζήτημα αυτό, αλλά και το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, να έχουν διευθετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ