«Ήταν μια φανταστική συνάντηση» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έπειτα από το γεύμα εργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν- «Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε»- ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε το γεύμα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο άνδρες κάθισαν μαζί στο τραπέζι σε έναν από τους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, για ένα γεύμα εργασίας, αφού ολοκληρώθηκαν και οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, έπειτα από την κατ’ ιδίαν συζήτηση των ηγετών νωρίτερα το πρωί.

Πέραν από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

«Ήταν στ’ αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών. «Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε» μια συμφωνία, πρόσθεσε χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες.

Ο Κιμ έκανε λόγο νωρίτερα για ένα «καλό πρελούδιο για την ειρήνη», ενώ ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες οικοδομούν μια «καλή σχέση». Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι πριν από λίγη ώρα καμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το εάν σημειώθηκε πρόοδος και εάν θα ανακοινωθεί μια διμερής συμφωνία μετά το πέρας της ιστορικής συνόδου κορυφής αυτής.

Στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει τέτοια διπλωματική επιτυχία, το τοπίο στη Βορειοανατολική Ασία ως προς τα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας θα αλλάξει δραματικά. Δυτικοί αναλυτές παραλληλίζουν την εξέλιξη με εκείνη που είχε επιτευχθεί στο ταξίδι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, που κατ’ αυτούς αποτέλεσε το έναυσμα για τον μετασχηματισμό του ασιατικού γίγαντα.

Ο Κιμ είπε στον Τραμπ αφού αντάλλαξαν την ιστορική χειραψία τους ότι η συνάντησή τους σε πολλούς θα φανεί σαν «επιστημονική φαντασία», πριν βαδίσουν ως τη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου για την ιδιαίτερη συζήτησή τους, με παρόντες μόνο διερμηνείς, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

Η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.

Πηγή: ABCnews, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ