Ζάεφ: Θα τηλεφωνήσω στον Τσίπρα όταν…

Να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον για το εσωτερικό του ακροατήριο, φαίνεται πως αποζητά ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος «κλωτσάει» το …τενεκεδάκι των εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, ουσιαστικά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ορισμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά ότι αυτό που προέχει είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε χαρακτηριστικά «θα τηλεφωνήσω στον Αλέξη Τσίπρα όταν θα είμαι 100% βέβαιος ότι η συμφωνία θα αντέξει στον χρόνο», στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο στα Σκόπια και την Αθήνα, αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που πιέζουν για λύση το συντομότερο, όπως οι ΗΠΑ και το Βερολίνο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα ανάμεσα στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα, εκτιμά ότι η εγχώρια και η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθούν για το εξής:

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιδείχθηκε καλή θέληση και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, όπως και σε κάθε διαδικασία παρόμοιας φύσης, είναι απαραίτητο αυτή η καλή θέληση να μετουσιωθεί από τις ομάδες εργασίας σε κείμενο συμφωνίας, που θα απεικονίζει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις ουσιαστικές παραμέτρους της πολιτικής συνεννόησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για παρόμοια σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μόνιμης και βιώσιμης λύσης, αποδεκτής για τις δύο πλευρές, είναι μακράν σημαντικότερες από την ανάγκη η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της όποιας προθεσμίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ