Γιατί ο Ζάεφ είναι αισιόδοξος για την επίλυση του Σκοπιανού

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα ότι μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, είναι περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε σήμερα το πρωϊ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

«Γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες. Ασφαλώς είναι μόνο ένα βήμα. Η “υπό όρους” πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι και σε εκείνα τα θέματα, στα οποία έχουν γίνει βήματα, υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, με έναν πραγματικά ανοιχτό φιλικό τρόπο, οι δύο υπουργοί να συνομιλήσουν ελεύθερα για κάθε παράμετρο του θέματος, ώστε να βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Αν με ρωτήσει κάποιος αν είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος και θετικός, θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος και πιο θετικός μετά από τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, την επόμενη εβδομάδα, ίσως υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, πέραν του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ενημερώνει σήμερα και άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ