Στο 536,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα του Μαδούρο

Στο 536,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στηΒενεζουέλα στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος, λόγω κυρίως της ταχείας υποτίμησης του νομίσματος της χώρας στη μαύρη αγορά, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Αντιπροσωπεία που ελέγχεται από την Αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει σταματήσει να ανακοινώνει στοιχεία για τις τιμές εδώ και περισσότερο από ένα έτος, αλλά η Βουλή δημοσιεύει τα δικά της στοιχεία από τον Ιανουάριο, τα οποία είναι κοντά στις εκτιμήσεις ιδιωτών οικονομολόγων.

Η Βουλή – την οποία έχει βάλει στο περιθώριο η κυβέρνηση του αυταρχικού σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο – εκτίμησε ότι ο οι τιμές αυξήθηκαν 36,3% στον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 34% τον Αύγουστο.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης λένε ότι ο Μαδούρο και ο προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβες, κατέστρεψαν μία κάποτε ευημερούσα οικονομία, μετά από 18 χρόνια σοσιαλιστικών πολιτικών, που περιλάμβαναν από εθνικοποιήσεις έως ελέγχους στην κίνηση του νομίσματος. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα «οικονομικού πολέμου» από επιχειρηματίες που είναι υπέρ της Αντιπολίτευσης.

Πηγή πληροφοριών: enikonomia.gr (Από ρεπορτάζ του Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ