Η τρομακτική δύναμη της «μητέρας όλων των βομβών» – ΒΙΝΤΕΟ

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χθες την ισχυρότερη μη πυρηνικήβόμβα για να πλήξουν στόχο του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Ο κρατήρας που άφησε η βόμβα κατά την έκρηξή της δύο μέτρα πάνω απ’ το έδαφος πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 100 μέτρων.Η μη πυρηνική βόμβα GBU-43 ερρίφθη από αεροσκάφος MC-130. Η βόμβα ζυγίζει 9.525 κιλά, είναι 9, 15 μέτρα ενώ κατευθύνεται από δορυφόρο, καθιστώντας την μια από τις παγκόσμιες μεγάλες “έξυπνες βόμβες”. Η βόμβα GBU-43 είναι εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό Η6, το οποίο περιέχει σκόνη αλουμινίου και είναι ειδικά σχεδιασμένο για εκσκαφές και δημιουργία κρατήρων. Ένα τυποποιημένο εκρηκτικό όπως το Η6 προσφέρει ευκολία χρήσης σε εκσκαφές που έχουν χρονικό περιορισμό, κατεδαφίσεις αλλά και οχυρώσεις. Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης απελευθερώνεται η εύφλεκτη σκόνη αλουμινίου και στο δεύτερο στάδιο απορροφάται το οξυγόνο απ’ τις σήραγγες και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ωστικό κύμα.H βόμβα GBU-43 απελευθερώνει μια πύρινη μπάλα που αποτεφρώνει τα πάντα σε απόσταση 10 μέτρων κατά την πρώτη της έκρηξη. Μπορεί να διαπεράσει 60 μέτρα ενισχυμένου σκυροδέματος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να πλήξει σπήλαια και αποθήκες. Μάλιστα, μπορεί να καταστρέψει έκταση σε διάμετρο 152 μέτρων.

Στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που ακολουθούν την έκρηξη της βόμβας απορροφάται όλο το οξυγόνο από τα τούνελ, που καταρρέουν, προκαλώντας ασφυξία στους εχθρούς.

Μετά την έκρηξη ακολουθεί ένα δραστικό ωστικό κύμα που απλώνεται σε έως και ένα χιλιόμετρο απόσταση, συντρίβοντας κτίρια και δέντρα. Η πρώτη της δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου του 2003 στην αεροπορική βάση της Φλόριντα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ