Θόλος-ασπίδα “θάβει” το Τσέρνομπιλ

Έτοιμη να αγκαλιάσει οριστικά για τα επόμενα 100 χρόνια το ραδιενεργό κουφάρι του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας είναι η νέα «σαρκοφάγος» που θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Η σαρκοφάγος, γνωστή ως NSC (New Shelter Confinement), είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από το Στάδιο Γουέμπλεϊ και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας και για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν δύο δεκαετίες δουλειάς, 1,5 δισ. ευρώ και απίστευτες ποσότητες ειδικών υλικών.

Η φαραωνικών διαστάσεων κατασκευή των 35.000 τόνων έχει πλέον τοποθετηθεί στην περιοχή που θα μείνει για τον επόμενο αιώνα. Δεν καλύπτει μόνο τα απομεινάρια του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, στον οποίο το 1986 σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην Ιστορία, αλλά έναν αρκετά μεγαλύτερο χώρο, καθώς εντός, μετά το σφράγισμα της, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποδόμηση του παλιότερου τσιμεντένιου τάφου που χτίστηκε γύρω από τον αντιδραστήρα μετά το ατύχημα.

Το NSC συναρμολογήθηκε κομμάτι κομμάτι σε απόσταση 300 μέτρων από το σημείο της τραγωδίας και, εν συνεχεία, μεταφέρθηκε πάνω από τον αντιδραστήρα 4 στις 29 Νοεμβρίου. Ξεχωριστά τα κομμάτια πρώτα φτιάχτηκαν στην Ιταλία, έφτασαν στην Ουκρανία με πλοίο και εν συνεχεία με φορτηγά στο Τσέρνομπιλ.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ από τον Ιούλιο του 2016 – Τι θα ανακοινώσει

SZ: Ο μακελάρης του Βερολίνου είχε χαρακτηριστεί “απειλή” από τον Φεβρουάριο

Τσαβούσογλου: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ