Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

  • επικοινωνία

26 Φεβρουάριου 2021 | Εορτάζουν:
  • Ανατολή
  • Πορφύριος
  • Πορφυρία
  • Σεβαστιανός
  • Φωτεινή
  • #ΛΙΓΝΑΔΗΣ
  • #ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
  • #ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  • Σε κλίμα έντασης ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

    10:51 πμ, Κυριακή 06 Δεκ 2015 10:51 πμ, Κυριακή 06 Δεκ 2015

    Διεθνή

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγονται υπό κλίμα έντασης μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις οποίες η ακροδεξιά μπορεί να καταγράψει ιστορική επιτυχία.

    Για την τελευταία αυτή εκλογική αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, 44,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά τους συμβούλια.

    Τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε γαλλικό έδαφος μετά τον πόλεμο --130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες-- οι εκλογές αυτές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.

    Μετά τη θεαματική του άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις από τις συνολικά 13, κάτι πρωτοφανές στη χώρα.

    Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

    Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο: το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε έξι περιφέρειες στο σημερινό πρώτο γύρο και δείχνουν τη νίκη του σε τρεις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου: βορράς, Προβηγκία και η μεγάλη περιφέρεια της ανατολικής χώρας, όπου είναι υποψήφιος ο Φλοριάν Φιλιπό, το δεξί χέρι της Λεπέν.

    Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Για την ιστορία, το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών του 2010 είχε ανέλθει σε 53,6%.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των 13 μεγάλων μητροπολιτικών περιφερειών που προέκυψαν έπειτα από μια εδαφική μεταρρύθμιση και σε τέσσερις περιφέρειες και υπερπόντια εδάφη (Γουαδελούπη, Ρεϊνιόν, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Πολιτική κινητοποίηση στη Γαλλία για να αποτραπεί άνοδος της ακροδεξιάς

    • ΓΑΛΛΙΑ
    • ΕΝΤΑΣΗ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
    • Share
    • Tweet
    • Share
    • Email
    σχολίασε κι εσύ
    σχετικά άρθρα
    • Πολιτική κινητοποίηση στη Γαλλία για να αποτραπεί άνοδος της ακροδεξιάς

      Πολιτική κινητοποίηση στη Γαλλία για να αποτραπεί άνοδο...

    • Η Γαλλία εξέδωσε οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση

      Η Γαλλία εξέδωσε οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθε...

    • Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής από σοβαρή καταγγελία εναντίον δικηγόρου της υπεράσπισης

      Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής από σοβαρή καταγγελία ...

    • 8 χώρες ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλία μετά από ανίχνευση του ιού H5N1

      8 χώρες ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Γαλλ...

    • Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη- Νεκρός ένας Μαροκινός μετανάστης - ΒΙΝΤΕΟ

      Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη- Νεκρός ένας Μαροκι...

    • Μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών - ΤΩΡΑ

      Μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών - ΤΩΡΑ

    • Έκκληση Ομπάμα στην Τουρκία να "μειώσει τις εντάσεις"

      Έκκληση Ομπάμα στην Τουρκία να "μειώσει τις εντάσεις"

    • Συμμαχία Γαλλίας – Βελγίου κατά τις τρομοκρατίας

      Συμμαχία Γαλλίας – Βελγίου κατά τις τρομοκρατίας

    • Διάσκεψη για το κλίμα: Το Παρίσι μπορεί να σώσει τον πλανήτη;

      Διάσκεψη για το κλίμα: Το Παρίσι μπορεί να σώσει τον πλ...

×
  • το blog μου
  • πολιτική
  • οικονομία
  • διεθνή
  • κοινωνία
  • αθλητισμός
  • lifestyle
  • media
  • στήλες
  • ξεχωρίζουν
  • εκπομπές
  • Όροι Χρήσης
  • Επιστροφή στην κορυφή ▲
© 2021 enikos.gr
↑