• Δακτυλικά αποτυπώματα και καταγραφή των προσφύγων ζήτησε ο Τίμερμανς

  11:46 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015 11:46 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015

  Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή όλων των προσφύγων που φθάνουν στο έδαφος της Ευρώπης θα αποτρέψει τη διάπραξη επιθέσεων από εξτρεμιστές, έκρινε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντέτεινε πως είναι πιο πιθανό ο οποιοσδήποτε εξτρεμιστής να προσπαθήσει να μπει στην ΕΕ με πλαστό διαβατήριο και όχι πληρώνοντας διακινητές για να διακινδυνεύσει το ιδιαίτερα επισφαλές θαλάσσιο ταξίδι ως την Ευρώπη και τον πιθανό εντοπισμό του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν βελτίωνε την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και εξασφάλιζε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπατρίζονται.

  Ο Τίμερμανς, ερωτηθείς πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν εξτρεμιστές στην ΕΕ κρυμμένοι μέσα στη ροή των προσφύγων και δεν θα απειλήσουν την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές σε ορισμένα κράτη, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πως αρκεί «απλά η λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων κατά την άφιξή τους».

  «Εάν γίνει σωστά, θα μπορούν να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εναντίον όλων των προσφύγων από παντού, (σ.σ.: υποστηρίζοντας ότι) "τρομοκράτες θα έλθουν ανάμεσά τους"», πρόσθεσε ο ίδιος.

  «Αυτή είναι η σαθρότερη δικαιολογία που χρησιμοποιεί κανείς για να μην αναλάβει τις διεθνείς του ευθύνες», συνέχισε ο Τίμερμανς. «Εάν κάνουμε τη δουλειά μας και εξασφαλίσουμε ότι μόλις φθάνουν οι άνθρωποι θα γίνεται λήψη των αποτυπωμάτων τους και αναγνώρισή τους, τότε το πρόβλημα δεν θα υπάρχει».

  Ο Τίμερμανς πρόσθεσε πάντως ότι δεν πιστεύει ότι εξτρεμιστές θα μπουν στη ροή των προσφύγων εάν γνωρίζουν ότι θα τους πάρουν αποτυπώματα κατά την άφιξή τους. Η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι σε τελευταία ανάλυση το καλύτερο μέτρο ασφαλείας, επισήμανε μιλώντας ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

  Όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε στους δημοσιογράφους πως θεωρεί απίθανο εξτρεμιστές να προσπαθήσουν να φθάσουν στην ΕΕ κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

  «Ένας τρομοκράτης θα ήταν πολύ ηλίθιος εάν, αντί να έλθει με ένα όλο το δυνατόν πιο πειστικά φτιαγμένο πλαστό διαβατήριο με αεροπλάνο στην Ευρώπη, μέσω ενός νόμιμου καναλιού, πλήρωνε χιλιάδες δολάρια σε διακινητές για να επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο που μπορεί να βουλιάξει, και κατόπιν έφθανε σε ένα κέντρο υποδοχής όπου θα του έπαιρναν αποτυπώματα, και μετά άρχιζε να περπατάει και να περνάει διάφορα σύνορα για να φθάσει τελικά» στον στόχο του, εξήγησε ο Γκουτέρες.

  Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε μια συνέντευξή της η οποία μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο — μια κρίση που όπως σημείωσε «δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης».

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Οι προτάσεις του Ερντογάν για την προσφυγική κρίση

  Διαδήλωση κατά των μεταναστών και της Μέρκελ – ΦΩΤΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα