• Όρια στον αριθμό των προσφύγων στη Γερμανία ζητά ο Ντε Μεζιέρ

  10:39 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015 10:39 μμ, Δευτέρα 05 Οκτ 2015

  Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα, εντείνοντας την πίεση που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ως τώρα αρνείται να ταχθεί υπέρ της θέσπισης περιορισμών.

  Η δημοφιλία της καγκελαρίου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, γεγονός που εκλαμβάνεται ως αντανάκλαση των ανησυχιών σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης για τη μαζική έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

  Η έλευση ενός αριθμού προσφύγων χωρίς ιστορικό προηγούμενο δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων και της βούλησης της Γερμανίας να τους προσφέρει άσυλο, καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

  «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό και να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με πολίτες στην Στουτγκάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.

  «Οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα συνέβαλε να μετατραπεί η κρίση των προσφύγων σε ευκαιρία μάλλον παρά σε πρόκληση.

  Ο Ντε Μεζιέρ επανέλαβε την πρότασή του, οι Ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  «Αλλά όταν αυτές οι ποσοστώσεις εξαντληθούν, θα συνεχίσουμε να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα πως ακόμη περισσότεροι αιτούντες άσυλο θα συνεχίσουν να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου προς τις χώρες της Ευρώπης ανεξαρτήτως της θέσπισης επισήμων ορίων από την ΕΕ ή μη.

  Πολλά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία, κατηγορούν την καγκελάριο ότι αθέλητα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερους πρόσφυγες να έλθουν στη Γερμανία, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να υποδεχθεί η χώρα.

  Συντηρητικοί πολιτικοί καλούν όλο και πιο έντονα την Μέρκελ να ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Μέρκελ, έχει τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει των αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται.

  Αλλά η Άνγκελα Μέρκελ αρνείται να υποχωρήσει μέχρι τώρα και τόνισε σε μια ραδιοφωνική της συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή πως η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση κατά μέτωπο αντί να προσπαθήσει να απαλλαγεί από το πρόβλημα.

  Οι αρχές της Γερμανίας αναμένουν ότι έως και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες θα φθάσουν στη χώρα φέτος, από 800.000 ως 1 εκατ. που ανέμενε ως τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

  Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα σήμερα. Ανέφερε πάντως δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα με βάση τον αριθμό των αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες για τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα φθάσουν στη Γερμανία φέτος, αμφισβητώντας εμμέσως τον αριθμό που δημοσίευσε η Μπιλντ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Δείτε επίσης

  Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ξεκινάει η εισροή 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία

  Ρωσία: Έφταιγε ο καιρός...

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα