Le Monde: Συμφωνία σε… ατμόσφαιρα ηρεμίας

Τη στιγμή που προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα, η Ελλάδα και οι εταίροι της υπέγραψαν χθες μία τεχνική συμφωνία σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde.

“Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα ηρεμίας στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών και οι οποίες κατέληξαν χθες σε μία τεχνική συμφωνία.

“Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε πηγή “των θεσμών”.

Από τις 20 Ιουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης είχαν συστηματικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών και μαζί διαπραγματεύθηκαν δεκάδες μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει για να λάβει βοήθεια.

“Τόσο τεχνικής φύσης συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν για μήνες”, δήλωσε ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ABN Amro.

“Είναι σχεδόν απίστευτο: εδώ και μόλις τρεις μήνες, ο Τσίπρας δεν θα είχε ποτέ αποδεχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα”, σχολιάζουν διαπραγματευτές.

Τι συνέβη στο μεταξύ; “Ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας”, εξηγεί ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

Ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους, γράφει η Le Monde.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο, εξηγεί η Le Monde.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο λόγος για τον οποίο ανακοίνωσε, στις 29 Ιουλίου, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είναι να εμποδίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να συστήσουν παράλληλο κόμμα, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το τρίτο μνημόνιο

DW: “Τεχνική” η συζήτηση περί νέου κουρέματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ