Guardian: Ένα Grexit θα αποδυνάμωνε τις γερμανικές τράπεζες

«Μπορεί να αντέξει ένα Grexit η ευρωζώνη;», διερωτάται ο αρθρογράφος Φίλιπ Ινμαν του βρετανικού Guardian, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα, ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ξοδέψει ατελείωτες ώρες για μία οικονομική οχύρωση ικανή να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο.

«Από το 2010, όταν η Αθήνα δεν ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ξένα δάνειά της και ζήτησε πακέτο διάσωσης 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να εμποδίσουν μία νέα κατάρρευση και επανάληψη της κρίσης που ”πάγωσε” κάθε έννοια ανάκαμψης», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Σήμερα, ένα Grexit θα αποδυνάμωνε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και θα κόστιζε στη γερμανική κυβέρνηση μέχρι και 77 δισ. ευρώ και στο ΔΝΤ ένα μέρος των δανείων του, αλλά είναι απίθανο να τρομάξει τις διεθνείς αγορές ή να υπονομεύσει το ενιαίο νόμισμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, που αντικατοπτρίζουν τη σταθερότητα της οικονομίας μίας χώρας έχουν παραμείνει σταθερά, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αυξάνονταν.

Εν μέρει, οι αναλυτές λένε ότι τα 440 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) που συγκέντρωσαν οι Βρυξέλλες είναι μία αρκετά μεγάλη προφύλαξη. Επίσης, έχουν διερευνήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και έκριναν ότι ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει στον εαυτό του αρκετό περιθώριο για ελιγμούς, ώστε να μαλακώσει την προηγούμενη σκληροπυρηνική στάση του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ