Στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στο Κίεβο, για μια επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητήσει την ενδεχόμενη χορήγηση επιπλέον μη θανατηφόρου εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Αύριο Παρασκευή, ενώ στην Ουκρανία θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του φιλοδυτικού κινήματος Μαϊντάν, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, οι συζητήσεις που θα έχει θα επικεντρωθούν στις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τη Ρωσία της συμφωνίας του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου».

Νωρίτερα σήμερα, ο Γιατσενιούκ είπε πως ελπίζει να ενημερωθεί πως θα χορηγηθεί επιπρόσθετη βοήθεια από τους Αμερικανούς στη χώρα του κατά τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Από το ξέσπασμα της κρίσης η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας ύψους $116 εκατ. (€92,5 εκατ.), κυρίως για να αποκτήσουν μη θανατηφόρο εξοπλισμό και για να εκπαιδευτούν οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή την κρίση, παρότι καθ’ όλες τις ενδείξεις αυτό ακριβώς προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε μια ουκρανική εφημερίδα πριν από την επίσκεψή του. Η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτής της επίθεσης και της χορηγούμε μια βοήθεια σε εξοπλισμό ασφαλείας για αυτό».

Ωστόσο ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ είπε ότι η ενδεχόμενη αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα ήταν μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην «επιδείνωση της κρίσης».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις ουκρανικές δυνάμεις θα χορηγηθούν μεταξύ άλλων τετρακίνητα οχήματα Χάμβι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ