2.584 ημέρες… Μέρκελ

2.584 ημέρες… Μέρκελ

 

Σήμερα, η καγκελάριος Μέρκελ συμπληρώνει μια μέρα περισσότερο στην εξουσία από ό,τι ο προκάτοχός της σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, ακριβώς 2.584 μέρες. Εκείνο το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2005, ημέρα βουλευτικών εκλογών, κανείς δεν θα το πίστευε. Ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο συνασπισμό της την απόλυτη πλειοψηφία, το αποτέλεσμα της κάλπης για το κόμμα της ήταν απογοητευτικό, μόνο ένα 35,2%.

Εκείνο το βράδυ οι ισχυροί άνδρες και κομματικοί της συνοδοιπόροι είχαν αποφασίσει να την «τελειώσουν» με συνοπτικές διαδικασίες. Και εκείνη το ήξερε. Όλα άλλαξαν όμως λίγο αργότερα, στο στούντιο του πρώτου δημόσιου καναλιού. Στον καθιερωμένο «γύρο των ελεφάντων», όπου οι αρχηγοί όλων των κομμάτων σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ συνέβαλε, άθελά του βέβαια, στο να μεταστρέψει τη στάση των χριστιανοδημοκρατών και να αλλάξει άρδην το κλίμα προς το πρόσωπό της.

Εκείνο το βράδυ εμφανίστηκε ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών, ο επόμενος καγκελάριος και επικεφαλής του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Με περισσή κομπορρημοσύνη της επιτέθηκε με τέτοια σφοδρότητα, που τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αναγκάστηκαν να την στηρίξουν. Και έτσι έγινε η Μέρκελ καγκελάριος του μεγάλου συνασπισμού στην πρώτη της θητεία και συνεχίζει να είναι με τους Φιλελεύθερους στη δεύτερη. Πρώτη γυναίκα στο θώκο της καγκελαρίου, πρώτος καγκελάριος από την Ανατολική Γερμανία, η Μέρκελ έσπασε πολλά ταμπού.

Η δίψα της Άνγκελα Μέρκελ για την εξουσία δεν καταλαγιάζει. Ο Χέλμουτ Κολ κυβέρνησε για 18 χρόνια, ο Κόνραντ Αντενάουερ για 14 και ο Χέλμουτ Σμιτ για 8,5. Διαφαίνεται για την ώρα ότι η Μέρκελ το φθινόπωρο του 2013 θα παραμείνει στην καγκελαρία με άγνωστο ακόμη κυβερνητικό εταίρο. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα ξεπεράσει τα χρόνια διακυβέρνησης του Χέλμουτ Σμιτ και θα πλησιάσει αυτά του Χέλμουτ Κολ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.