Τρισέ: Η Ευρώπη θα βοηθήσει και πάλι την Ελλάδα

Τρισέ: Η Ευρώπη θα βοηθήσει και πάλι την Ελλάδα

 

Η Μαρία Κάλλας παρατηρεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ μέσα από το πορτρέτο της. Βρισκόμαστε σε ένα μικρό σαλόνι του Μεγάρου Μουσικής, μία ώρα προτού ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μιλήσει στην εκδήλωση, με τίτλο «Μαθήματα από την κρίση: Βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ».

Ο 71χρονος Γάλλος δείχνει περισσότερο συμπαθής από την εικόνα του αδιάλλακτου τεχνοκράτη που έχουμε σχηματίσει γι’ αυτόν μέσα από τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα των δραματικών Συνόδων Κορυφής του 2010 και του 2011.

Παραμένει, ωστόσο, «ετοιμοπόλεμος» και πρόθυμος να απαντήσει ακόμη και σε λιγότερο «φιλικές» ερωτήσεις, αποδεικνύοντας τη δεξιοτεχνία με την οποία οι βιρτουόζοι κεντρικοί τραπεζίτες, ακριβώς όπως οι μεγάλοι ερμηνευτές της όπερας, αποδίδουν τις αποχρώσεις των νοημάτων επάνω στο «λιμπρέτο» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο ίδιος δηλώνει: «Ναι, το πρόβλημα ήταν συστημικό το 2010, ναι, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην πιο ευπαθή θέση. Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει πολλές χώρες για τη μη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και από το 2005 πολλές άλλες χώρες για την απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ