Στην αντεπίθεση περνά ο Ερντογάν

Στην αντεπίθεση περνά ο Ερντογάν

Στην αντεπίθεση περνάει ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα του σκανδάλου με τις μίζες, το οποίο συγκλονίζει τη γειτονική χώρα. 

Σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα για το 2014, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε και χθες στην άποψη ότι όλα είναι προϊόν σκευωρίας κύκλων στους κόλπους της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να υπονομευτεί η κυβέρνησή του. 

«Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους αναμίχθηκαν σε αυτό το παιγνίδι», ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «σκοτεινές δυνάμεις» και ξένα συμφέροντα. που επιδιώκουν, όπως είπε, να τρωθεί η επιρροή της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον τουρκικό λαό σε συσπείρωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζετε, αυτή η συνωμοσία στρέφεται εναντίον όλων σας χωρίς εξαίρεση, απειλεί το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας. Προσκαλώ κάθε έναν από τους 76 εκατομμύρια ανθρώπους μας να εγερθεί, να προασπίσει την δημοκρατία και να ενωθεί μαζί μας ώστε να γίνουμε ένα απέναντι σε αυτές τις αποκρουστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας».

Στο «στόχαστρό» του μπήκαν και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες σάρωσαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013 μετά την αντικυβερνητική καταστολή στις κινητοποιήσεις εναντίον του σχεδίου ανάπτυξης του Πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. «Όπως τα γεγονότα στο Γκεζί είχαν καμουφλαριστεί με δέντρα, πάρκα και το περιβάλλον, η συνωμοσία της 17ης Δεκεμβρίου κρύφτηκε κάτω από το πέπλο της διαφθοράς», είπε.

Για τον Τούρκο πρωθυπουργό, δεν είναι σύμπτωση ότι οι «επιθέσεις» αυτές συνέπεσαν με μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην 90χρονη ιστορία του τουρκικού κράτους. Φέτος σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις αποδόσεις των τουρκικών χρηματαγορών, το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε και αποπληρώθηκαν οφειλές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ερντογάν έκλεισε το δικό του μήνυμα με αισιόδοξο αλλά κι αδιάλλακτο τόνο, εκτιμώντας ότι φέτος οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε. Η Τουρκία είναι σε ασφαλή χέρια και συνεχίζει αποφασιστικά την πορεία της προς το μέλλον».

Ρίχνει τους τόνους ο Γκιούλ

Πάντως, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ εμφανίστηκε ενωτικός.

«Είμαστε μια χώρα η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του κόσμου έχουμε εναρμονιστεί με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικό βαθμό, έχουμε γίνει πόλος έλξης των επενδυτών και οι ροές των κεφαλαίων είναι ελεύθερες. Σε μια τέτοια χώρα, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στο μέλλον είναι καθοριστικοί παράγοντες», δήλωσε ο Γκιουλ στο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα προϊόν της πολιτικής σταθερότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και πειθαρχημένης δουλειάς. Ως έθνος, θα πρέπει πολύ καλά να γνωρίζουν την αξία των όσων έχουμε πετύχει, και θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να παραμείνει η χώρα, πολιτικά και οικονομικά ανεπτυγμένη, ήρεμη για τις επόμενες γενιές. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφύγουμε στάσεις και συμπεριφορές που θα κλυδωνίσουν την πολιτική σταθερότητα και το περιβάλλον οικονομικής εμπιστοσύνης, κάτι που θα διαβρώσει το διεπόμενο από το κράτος δικαίου δημοκρατικό κράτος και θα διαταράξει την ενότητά μας και την ειρηνική συνύπαρξη», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις 

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυτή τη φορά στο μετρό της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, με συνθήματα κατά της διαφθοράς και του Ταγιπ Ερντογάν. Τις διαδηλώσεις πυροδότησε ο ξυλοδαρμός ενός νεαρού από φρουρό του μετρό, τον οποίο κατέγραψε περαστικός με κινητό τηλέφωνο.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση ζητεί επίμονα εξηγήσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό για την εμπλοκή του γιου του στο σκάνδαλο με τις μίζες. «Αν δεν φοβάσαι κάτι, αν δεν έχεις κάποια υποψία, στείλε τον γιο σου ��α καταθέσει!», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχάρεμ Ιντζέ και πρόσθεσε: «O εισαγγελέας καλεί τον γιο σου να καταθέσει. Γιατί δεν τον στέλνεις, τι φοβάσαι; Να αποκαλυφθεί όλη η πραγματικότητα».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ