166.000 ευρώ για… καρτ-ποστάλ με υπογραφή του Πικάσο

Μια καρτ-ποστάλ υπογεγραμμένη από τον Πάμπλο Πικάσο πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία στη Γερμανία για το ποσό-ρεκόρ των 166.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί «παγκόσμιο ρεκόρ για μια καρτ-ποστά», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος δημοπρασιών Γκέρτνερ που εδρεύει στο Μπίτιγκχαϊμ-Μπίσινγκεν, κοντά στη Στουτγκάρδη.

Ο αγοραστής είναι «ένας συλλέκτης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού» που πλειοδότησε μέσω τηλεφώνου και θα πληρώσει συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας.

Η καρτ-ποστάλ εικονίζει μια απλή άποψη του Πο της νότιας Γαλλίας και εστάλη από τον Πικάσο στις 5 Σεπτεμβρίου 1918 στον φίλο του, τον διάσημο ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ. Όμως αντί να γράψει λίγα λόγια στο πίσω μέρος της κάρτας, ο ζωγράφος σχεδίασε ένα σκίτσο και το υπέγραψε.

Η κάρτα δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη: ο Πικάσο είχε γράψει το όνομα του ποιητή στα ισπανικά (Don Guillermo Apollinaire) με αποτέλεσμα τα γαλλικά ταχυδρομεία να την επιστρέψουν στον αποστολέα. Τέσσερις μήνες αργότερα ο Απολινέρ, εξασθενημένος και από τον τραυματισμό του κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέθανε από την ισπανική γρίπη.

Ο οίκος δημοπρασιών εξήγησε ότι η κάρτα ήρθε στην κατοχή του από έναν Γάλλο επιχειρηματία.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαδήλωση κατά της λιτότητας στο Λονδίνο – ΦΩΤΟ 

Διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας στο Παρίσι 

Βρήκε 60.000 δολάρια στην πόρτα του σπιτιού του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ