«Απογοητεύτηκα με τη Ρωσία»

«Απογοητεύτηκα με τη Ρωσία»

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

 

Στην έκτη του εμφάνιση – τέταρτη ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών – στη δημοφιλή εκπομπή «The Tonight Show» του κωμικού Τζέι Λένο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε τίποτα αναπάντητο.

Σε ένα «ανάλαφρο» τις περισσότερες φορές πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης, μίλησε για την υπόθεση Σνόουντεν και τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την απόφαση να κλείσουν πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ, για τον Τρέιβον Μάρτιν και την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τον Τζορτζ Ζίμερμαν αλλά και το γεύμα που είχε με την Χίλαρι Κλίντον. 

 

 

«Η απειλή είναι σημαντική και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ερώτηση του Λένο σχετικά με το κλείσιμο 22 αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής. «Όποτε βλέπουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη απειλή παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προλάβουμε ενδεχόμενο πρόβλημα», σημείωσε ο Ομπάμα, ενώ τόνισε ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν υπενθύμιση πως ο εξτρεμισμός δεν έχει εκλείψει στον κόσμο. 

Σχετικά με το σύστημα παρακολουθήσεων, ο Ομπάμα δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. «Κανείς δεν παρακολουθεί τα τηλεφωνήματά σας, ωστόσο μετά τις εκρήξεις στη Βοστόνη υπήρξαν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στα αδέρφια Τσαρνάεφ, καθώς θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα επικοινωνούσαν με ανθρώπους που θα έπρεπε να εξετάσουμε», τόνισε. 

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην του υποβληθεί ερώτηση σχετικά με τον Έντουαρντ Σνόουντεν και το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τη Ρωσία. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ανθρώπους της υπηρεσίας του (NSA), σε περίπτωση που είχε πρόβλημα με κάποια από τις πρακτικές της. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι έχει κάνει ακριβώς εκτός από αυτά που έχει πει στο διαδίκτυο, ωστόσο υπάρχουν τρόποι σε περίπτωση που νομίζεις ότι η κυβέρνηση επηρεάζει ένα πρόγραμμα να απευθυνθείς σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται να παραβείς τον νόμο ούτε να δημοσιοποιήσεις πληροφορίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας στην υπόθεση Σνόουντεν, σημειώνοντας: «Απογοητεύτηκα που η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον Σνόουντεν. Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η απόφαση υπογραμμίζει κάποιες προκλήσεις που υπήρχαν στις σχέσεις μας με τη Ρωσία τελευταία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ωστόσο θα παραβρεθεί στη σύσκεψη των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Στη συνέχεια, στη συζήτηση «μπήκε» το όνομα της Χίλαρι Κλίντον και στο γεύμα που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί της την περασμένη εβδομάδα. «Εγώ την κάλεσα», είπε ο Ομπάμα και σημείωσε ότι «ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μετά το τέλος της πρώτης μου θητείας ήρθαμε πολύ κοντά. Έχω απεριόριστο σεβασμό στο πρόσωπό της, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη στα καθήκοντά της, είμαι περήφανος για όσα έκανε». 

Ο Μπαράκ Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του Τζον Μακέιν, καθώς είπε πως «από τους Ρεπουμπλικάνους που δεν είναι ενάντια σε όλα», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Τρέιβον Μάρτιν: ««Όλοι προβληματιστήκαμε για το τι έγινε. Είσαι έφηβος, όλοι ξέρουν ότι θα τα κάνεις θάλασσα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ξέρουμε πως πολλοί νέοι αφροαμερικάνοι εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις για πολλούς λόγους. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο».

Φυσικά από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι πιο… διασκεδαστικές συζητήσεις, κάτι που άλλωστε αποτελεί την «σπεσιαλιτέ» του διάσημου κωμικού Τζέι Λένο. Ο Λένο σχολίασε το σχόλιο της Μισέλ Ομπάμα για τα γκρίζα μαλλιά του άντρα της και ρώτησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αν την… πείραξε και αυτός: «Όχι, γι΄ αυτό και είμαστε μαζί 21 χρόνια», απάντησε αστειευόμενος. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ