Ο Νταβούτογλου για την Αίγυπτο

Ο Νταβούτογλου για την Αίγυπτο

 

«Σφαγή» χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τα γεγονότα της Δευτέρας έξω από στρατιωτική βάση στο Κάιρο, όπου ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ κατά καθιστικής διαμαρτυρίας οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με απολογισμό 42 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε παράλληλη σε μια διαδικασία ομαλοποίησης στη χώρα.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές κάνουν λόγο για απρόκλητα πυρά τα οποία δέχθηκαν έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς.

Ο στρατός της Αιγύπτου κατηγόρησε «τρομοκρατική ομάδα» από τις τάξεις των διαδηλωτών ότι προσπάθησε να οργανώσει έφοδο στο κτήριο, κάνοντας λόγο για ένα νεκρό στρατιώτη και 40 τραυματίες.

«Καταδικάζω με τον πλέον έντονο τρόπο τη σφαγή η οποία έλαβε χώρα στην Αίγυπτο κατά την πρωινή προσευχή στο όνομα βασικών ανθρωπιστικών αρχών τις οποίες υπερασπιζόμαστε», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η διαδικασία πολιτικής ομαλοποίησης θα πρέπει να σέβεται την εθνική βούληση των Αιγυπτίων, πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα έχει ισλαμιστικές καταβολές, όπως και το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης του ανατραπέντος πρόεδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα την καθαίρεση του κ. Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς την «στρατιωτικό πραξικόπημα», το οποίο και αποκάλεσε «απαράδεκτο».

 

Πηγή: Reuters

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ