«Κάμερον και Ολάντ, ψιλικατζήδες των Βρυξελλών»

«Κάμερον και Ολάντ, ψιλικατζήδες των Βρυξελλών»

 

Στη συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το καλό στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι καταρχάς ότι συρρικνώνεται. Η ΕΕ θα δαπανήσει από το 2014 έως το 2020 λιγότερα χρήματα από ό,τι για το διάστημα 2007-2013. Καλό είναι επίσης ότι ο καυγάς επιτέλους τελείωσε. Η ΕΕ μπορεί, χωρίς περαιτέρω ρήγματα, να σχεδιάσει τις δαπάνες της μέχρι το 2020. Κατά τα άλλα, διατηρούνται τα εξής δεδομένα:

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το 75% του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους 1 τρισ. ευρώ διοχετεύονται σε επιδοτήσεις για μη ανταγωνιστικούς αγρότες και αμφίβολα διαρθρωτικά έργα. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται μάλιστα γελοίο να τονίζει ο (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Μάρτιν Σουλτς ότι τώρα είναι διαθέσιμα και 6 δισ. ευρώ για τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων» σχολιάζει σκωπτικά η εφημερίδα.

 

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel ψέγει τη στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψιλικατζήδες των Βρυξελλών». Τους επιρρίπτει ότι επιδόθηκαν σε αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα της βρετανικής συμβολής στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διαταράσσοντας το ενωτικό κλίμα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η περιστολή των αγροτικών δαπανών της ΕΕ θα οδηγούσε σε αντίστοιχο περιορισμό της έκπτωσης εισφορών που χορηγείται στη Μ. Βρετανία από το 1984.

Το Spiegel Online σχολιάζει σχετικά:

«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε πως θα υποδεχόταν κάτι τέτοιο ο ευρω-σκεπτικιστικός τύπος της πατρίδας του και επέμεινε στην αρχική έκπτωση, δηλώνοντας ότι έτσι είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το Φεβρουάριο. Ο Φρανσουά Ολάντ, όμως, δεν ήθελε να το ανεχθεί. Εν τέλει κάθε έκπτωση χρηματοδοτείται από τους εταίρους. Τα υπό συζήτηση ποσά ήταν ελάχιστα για τα ευρωπαϊκά μέτρα. Ωστόσο και για τους δύο ήταν ζήτημα αρχής. Και έτσι εκφυλίστηκε και πάλι η συνάντηση σε μία σύνοδο μικροϋπολογισμών».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ