ΗΠΑ:Ειδικός εκπρόσωπος για Αφγανιστάν-Πακιστάν

ΗΠΑ:Ειδικός εκπρόσωπος για Αφγανιστάν-Πακιστάν

 

Τον βετεράνο διπλωμάτη, Τζέιμς Ντόμπινς, όρισε ο Μπάρακ Ομπάμα ως το νέο ειδικό εκπρόσωπο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, οπότε και τους ενημέρωσε για το διορισμό του Ντόμπινς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ.

Η τοποθέτηση του Ντόμπινς ως ειδικού εκπροσώπου «επιβεβαιώνει με σαφήνεια τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία του Αφγανιστάν και του Πακιστάν», δήλωσε ο Βέντρελ.

Ο Ντόμπινς, 70 ετών, έχει πολυετή εμπειρία γύρω από την περιοχή και τις διακρατικές σχέσεις που επικρατούν. Ο Βέντρελ πρόσθεσε ότι «ο νέος ειδικός εκπρόσωπος είχε διαχειριστεί δύσκολες διπλωματικές αποστολές τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αϊτή όσο και στη Σομαλία».

Μεταξύ των θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει είναι και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ καθώς και η μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προγραμματισμένη έξοδο από τη χώρα το 2014.

Ο Ντόμπινς υπήρξε ο πρώτος απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Αντιπροσώπευσε, επίσης, το 2001 τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Βόννη, όπου συγκροτήθηκε η νέα αφγανική κυβέρνηση και την ίδια χρονιά άνοιξε εκ νέου η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ