Οι πολιτικοί ηγέτες για τη Θάτσερ

Οι πολιτικοί ηγέτες για τη Θάτσερ

 

Φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ απέτισαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Χαρακτηρίζοντας την Μάργκαρετ Θάτσερ «πραγματική φίλη» των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη».

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας».

«Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτις της εποχής μας», τονίζει η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της.

Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε και εκείνος φόρο τιμής στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση της με τη Γαλλία ήταν «πάντα ειλικρινής και έντιμη».

«Καθ’ όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος, χαιρετίζοντας επίσης την «αποφασιστική της ώθηση» για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης.

Στη Μαδρίτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την «ακλόνητη δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και τη σθεναρή αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» οι οποίες όπως «η Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του ’80, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες δόσεις φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους».

Από το Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η Θάτσερ ήταν μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών».

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική, δήλωσε για την Μάργκαρετ Θάτσερ: «Απέτυχε να αναγνωρίσει το ANC ως νόμιμο κόμμα για να κυβερνήσει (τη Νότια Αφρική), αλλά δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό λαό για το θέμα αυτό, όμως πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες από τότε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ANC Κιθ Χόζα, τόνισε όμως ότι ήταν «μια εξαιρετική ηγέτης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια ήταν η «Σιδηρά Κυρία»

Ο Κάμερον για το θάνατο της Θάτσερ

Mε τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία Θάτσερ

Η βασίλισσα Ελισάβετ για τη Θάτσερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ