Το ΔΝΤ καταδίκασε την Αργεντινή

Το ΔΝΤ καταδίκασε την Αργεντινή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε επίσης, ότι η πρόοδος της Αργεντινής στην εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων, που στοχεύουν στην διόρθωση του τρόπου που υπολογίζονται τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι επαρκής. Αυτό ισοδυναμεί με «παραβίαση της υποχρέωσης προς το Ταμείο, στη βάση των άρθρων της συμφωνίας».

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ζήτησε από την Αργεντινή να λάβει τα διορθωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανακρίβειες που παρατηρούνται στον υπολογισμό του πληθωρισμού και στα στοιχεία του ΑΕΠ από τις 29 Σεπτεμβρίου. Τα διαρθρωτικά μέτρα αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση των δεικτών της Αργεντινής με τις διεθνείς στατιστικές αντιλήψεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που εξασφαλίζουν τον ακριβή υπολογισμό, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι επίσημες ομοσπονδιακές στατιστικές παρέχουν ανά τακτά διαστήματα μετρήσεις του πληθωρισμού που είναι κατά το ένα τρίτο χαμηλότερες από εκείνες που υπολογίζουν, αφενός μια ιδιωτική εταιρία συμβούλων και αφετέρου τα θεσμικά όργανα της αντιπολίτευσης.

Η επί της ουσίας πρόταση μομφής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Αργεντινή, δεν συνεπάγεται αυτομάτως «δράση» από το ΔΝΤ, αλλά αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας. Εξάλλου μετά την ιστορική χρεοκοπία στα τέλη του 2001, η αξιοπιστία της Αργεντινής ήταν πάντα υπό αμφισβήτηση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πλέον η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρέπει να υποβάλλει έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής των μέτρων αποκατάστασης στην Αργεντινή. Κατόπιν το διοικητικό συμβούλιο θα επανεξετάσει το θέμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ